• WEST
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ» ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ekdil

Δυναμικά, για τους στόχους που έχει προγραμματίσει, ξεκίνησε ο Περιβαλλοντικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου με μια εκδήλωση- συζήτηση που διοργάνωσε την 22.1.2016, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου, με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Δυτική Αθήνα: Πολιτικές Προσαρμογής». Μια εκδήλωση που προβλημάτισε σοβαρά το ακροατήριο για την περιβαλλοντική μας κατάσταση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Κατ’ αυτήν παρουσιάσθηκαν στοιχεία από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής και προτάθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, αλλά και εκείνα που πρέπει να προγραμματιστούν στο μέλλον.

Ομιλητές ήταν κατά σειρά οι κ.κ. Γιάννης Τσιρώνης- αναπληρ. Υπ. Περιβάλλοντος, Χαρά Καφαντάρη- βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Δημ. Κούνδουρος & Τάσος Λύτρας- αντ/δρος και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού & Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου (ΠΦΣΠ) αντίστοιχα.

Οι κ.κ. Γ. Τσιρώνης και Χαρά Καφαντάρη, αναφέρθηκαν στο γεγονός, ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει την σοβαρή πιθανότητα της αλλαγής του κλίματος, με συνέπειες που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Η αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών τους θερινούς μήνες, η εξαφάνιση των δασών από πυρκαγιές, τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, οι επιπτώσεις στην γεωργία, το πόσιμο νερό, η οξίνηση της θάλασσας και η άνοδος της στάθμης της κ.λπ. απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων αποτροπής του φαινομένου και η αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων.

Τόνισαν πως η Ελλάδα θεωρείται ότι ανήκει στις 20 χώρες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Και η Δυτική Αθήνα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, γιατί η κλιματική αλλαγή έχει ταξικό πρόσημο.

Τέλος επικεντρώθηκαν στην κυβερνητική πολιτική σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα.

ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

Ο αντ/δρος του ΠΦΣΠ κ. Δημ. Κούνδουρος, που μίλησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά επί μέρους θέματα, όπως:

-Για τις ταξικές διακρίσεις, που όσον αφορά την θερμική υποβάθμιση -θα είναι συνεχώς εντεινόμενη- σύμφωνα με τις μετρήσεις θα υπάρξει διαφορά στο μέλλον μέχρι και 14 βαθμών μεταξύ των άλλων περιοχών και της Δυτικής Αθήνας.

-Σύμφωνα με μετρήσεις της ιατρικής σχολής τα αιωρούμενα μικροσωματίδια

που είναι τόσο καταστρεπτικά για την υγεία, στο Περιστέρι και τη Δυτική Αθήνα είναι σε ακραίες τιμές σε σχέση με άλλες περιοχές.

-Για τη βελτίωση του κλίματος απαιτούνται «αεροδιάδρομοι», σύμφωνα με μελέτες σχετικά με τη ροή των ανέμων που διενήργησαν φοιτητές του Πολυτεχνείου. Δύο από αυτούς που θα δώσουν ανάσα στην Δυτική Αττική είναι η σύνδεση της Πεντέλης με το Πάρκο Τρίτση και η σύνδεση Πάρνηθας- Ποικίλου- π. στρατοπέδου Καραϊσκάκη- Άλσους Περιστερίου, αν βέβαια οι χώροι αυτοί εμπλουτισθούν με πράσινο.

ΡΟΛΟ ΚΛΕΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ

-Για τον Ελαιώνα που έχει έκταση 3,5 χιλ. στρεμμάτων είπε ότι παίζει ρόλο - κλειδί στη βελτίωση της κλιματικής αλλαγής και είναι ανάγκη να διαμορφωθεί σε πνεύμονα πρασίνου.

-Για τον Κηφισό που ήταν αρτηρία ζωής για την Αθήνα, εγκυβωτίσθηκε και εξ αιτία αυτού του γεγονότος η κατάσταση επιδεινώθηκε τραγικά, ιδιαίτερα από πλευράς νέφους αιθαλομίχλης.

Είπε χαρακτηριστικά, ότι η κοίτη του Κηφισού είναι στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια της θάλασσας (!) και χρειάζεται άμεση επέμβαση για να διαμορφωθεί, καθώς λόγω της μη φυσικής ροής των υδάτων συμβαίνουν οι μεγάλες πλημμύρες κατά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είπε ακόμη, ότι οι φυσικές ανάγκες ενός ατόμου σε οξυγόνο είναι 20 τ.μ. πράσινου, ότι πρέπει η διαμονή του να απέχει 300 μ. από χώρο πράσινου έκτασης 20 στρεμμάτων (μπορεί να επιτευχθεί με τον εμπλουτισμό του Άλσους Περιστερίου αν απομακρυνθούν το γκαράζ και το εκθεσιακό κέντρο), να απέχει 5 χιλιόμετρα από χώρο πράσινου 1.000 στρεμμάτων (προσφέρεται το Πάρκο Τρίτση) και να απέχει 10 χιλιόμετρα από χώρο πράσινου 5.000 στρεμμάτων (ιδανική λύση ο Ελαιώνας).

*

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ!

Ο πρόεδρος του ΠΦΣΠ κ. Τάσος Λύτρας, τόνισε κατηγορηματικά, ότι η Αττική και ειδικά η Δυτική Αττική είναι κορεσμένη από υποβαθμιστικές χρήσεις και πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τον Υμηττό μείωσαν δραματικά το πραγματικό πράσινο, που μπορεί να απορροφήσει τους ρύπους από το περιβάλλον και να το εμπλουτίσει με οξυγόνο.

Το νομικό πλαίσιο για το περιβάλλον, όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά ούτε καν υπάρχει. Το όρος Ποικίλο δεν περιλαμβάνεται στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα Προεδρικά Διατάγματα για τον Υμηττό (ακυρώθηκε από το ΣτΕ), την Πεντέλη και την Πάρνηθα είναι ανεφάρμοστα. Ο ν. 1650/1986 δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το ίδιο και το ρυθμιστικό σχέδιο.

Αν δεν υπήρχαν οδηγίες και πρόστιμα από τη Ε.Ε. για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, δεν θα εφαρμοζόταν καμιά περιβαλλοντική πολιτική ή ενέργεια.

Αναρωτήθηκε, γιατί να επιβάλλει η Ε.Ε. πρόστιμα στη χώρα μας, που δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, (όπως στο πρόγραμμα Νατούρα κ.λπ.) και να μην επιβάλλει και η Πολιτεία πρόστιμα στους δήμους, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Ή να τους επιβάλει, με την απειλή προστίμου και μέσα σε χρονοδιάγραμμα, την αύξηση του πράσινου σε καθορισμένο ποσοστό.

Τα επιχειρησιακά σχέδια του Υπουργείου και των δήμων δεν κάνουν καμιά αναφορά για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Για το Περιστέρι είπε, ότι χρειάζεται επιτακτικά αύξηση του πράσινου και στο Άλσος που έχει χαρακτηριστεί από το 1981 σαν κοινόχρηστο πράσινο και υφίσταται υποβαθμιστικές χρήσεις. Απαιτείται απομάκρυνση του γκαράζ, του εκθεσιακού κέντρου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που εμπορεύονται μάρμαρα και οικοδομικά υλικά και να φυτευτεί πράσινο.

Οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια να γεμίσουν δέντρα και πράσινο και όχι να πλακοστρώνονται για να χρησιμοποιούνται για επεκτάσεις και χρήσεις κέντρων ψυχαγωγίας. Το ίδιο και οι αυλές των σχολείων. Επίσης να πολλαπλασιασθούν οι πεζόδρομοι με δέντρα και πράσινο.

Ολοκλήρωσε λέγοντας, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα ο ΠΦΣΠ θα διοργανώσει ημερίδες για τις πολιτικές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αθήνας, κ.λπ, όχι όμως με στείρα κριτική, αλλά με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις, που θα είναι εφικτές.

Και βέβαια για να υλοποιηθούν αυτά -όπως τόνισε- απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας, που πρέπει να ενημερωθεί, να αφυπνισθεί και να ενεργοποιηθεί επ’ ωφελεία της.

Επακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων και πλακετών για την συμβολή τους στο περιβαλλοντικό κίνημα των κ.κ. Ηλία Γιαννίρη, Χρήστου Κορτζίδη και Ελένης Πορτάλιου, από τους κ.κ. Τ. Λύτρα, Σ. Αλεξοπούλου και Δ. Κούνδουρο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των προσκεκλημένων.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - Δ.Λ.

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • IMNOI
  • MOURIES
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ