ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»

petroloukas

Ήταν η μεγαλύτερη Ηπειρώτικη κοσμοσυρροή που γνώρισε το Άλσος Περιστερίου, στην τιμητική βραδιά της 20.9.2017, για τον «ημίθεο» του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά. Συνδιοργανωτές ο Σύλλογος Ηπειρωτών Περιστερίου και ο Δήμος Περιστερίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Πολιτιστικού Σεπτέμβρη». Το θέατρο «Τέχνη στην πέτρα» και το μισό περίπου Άλσος, «βούλιαξαν» κυριολεκτικά από Ηπειρώτες του Περιστερίου, της Αττικής και της ελληνικής επικράτειας!

Ήταν μια πανέμορφη εκδήλωση- τιμή στη παράδοση και τον ζωντανό θρύλο της τον ασύγκριτο Πετρολούκα Χαλκιά, που συνεχίζει με το κλαρίνο του την διάσωση και διάδοση, για έκτη γενιά μέχρι σήμερα, του Ηπειρώτικου μουσικού «θησαυρού».

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς, που γεννήθηκε στο Δελβινάκι των Ιωαννίνων το 1934 διατηρεί και μεταλαμπαδεύει από τον πατέρα του Περικλή Χαλκιά μέχρι τα εγγόνια του, όλα αυτά τα στοιχεία της χαράς και του πόνου που περιλαμβάνει η αυθεντική Ηπειρώτικη μουσική, διανθίζοντάς την με αυτοσχεδιασμούς σε μια αέναη αναγέννηση της παράδοσης.

Εκτός από τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και της Ομοσπονδία Μουργκάνας χειροκροτήθηκαν θερμά οι Φιλιππίδης Νίκος, Κοτσίνης Γιώργος, Ναπολέων Δάμος, Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Σταύρος Καψάλης, Δόκιμος Χαραλάμπους, Τάσος Μαγκλάρας και Πέτρος Χαλκιάς, που όρθιοι και διαδοχικά έπαιξαν με τα κλαρίνα τους Ηπειρώτικους σκοπούς, προαλείφοντας την έλευση του Πετρολούκα στη σκηνή.

Προηγήθηκε προβολή ενός video με τη ζωή του Πετρολούκα, που επιμελήθηκε ο Παναγ. Τσόκας.

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Επιβλητικός, ταπεινός αλλά και πρόσχαρος ο Πετρολούκας Χαλκιάς ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε όλους όσους οργάνωσαν την τιμητική για το πρόσωπό του βραδιά, γεγονός που τον ενδυναμώνει για να συνεχίζει την προσφορά του στην διάσωση της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης.

Είπε ότι: μουσική παράδοση έχουν και οι Θρακιώτες και οι Μακεδόνες και οι Πόντιοι και οι νησιώτες και οι Κρητικοί, αλλά η Ηπειρώτικη μουσική έχει όλο το πλήθος των μουσικών χρωμάτων και παραλλαγών που την κάνει να ξεχωρίζει.

Έπαιξε έναν περίτεχνο Ηπειρώτικο σκοπό και αποθεώθηκε! Στη συνέχεια κάλεσε κοντά του τον άλλο θρύλο του κλαρίνου, τον Σταύρο Καψάλη και παίξανε κλαρίνο ντουέτο και «σταυρωτά» που ξεσήκωσαν το κοινό.

petrolukas

ΚΟΙΝΗ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης που πήρε το λόγο μετά είπε, ότι όταν παίζει κλαρίνο ο Πετρολούκας Χαλκιάς πρέπει να τον ακούμε όλοι όρθιοι με σεβασμό, όπως η «εθνική Ελλάδος του κλαρίνου» οι μουσικοί που έπαιξαν όρθιοι προς τιμήν του στην αρχή της εκδήλωσης.

Είπε επίσης: «Εμάς τους Περιστεριώτες μάς συνδέει μια κοινή πορεία με τον Πετρολούκα Χαλκιά. Γεννήθηκε το 1934, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε και ο Δήμος Περιστερίου!

Η πιο εγκάρδια ευχή μου είναι να γιορτάσουμε τα 100 μας χρόνια εδώ, με τον Πετρολούκα Χαλκιά να μας παίζει κλαρίνο»!

petrolukas

Είπε ακόμη, ότι:«Το Περιστέρι που είναι μια πόλη φιλάδελφη, φιλοπρόοδη, φιλεργατική, συντροφική και αισιόδοξη σε πείσμα των καιρών, θα είχε λιγότερη λάμψη αν δεν υπήρξε το Ηπειρώτικο στοιχείο, στο οποίο στέκομαι μπροστά του με αίσθημα ευθύνης, ταπεινοφροσύνης και υποχρέωσης. Οι Ηπειρώτες είναι τόσοι πολλοί που συγκροτούν μια… πόλη μέσα στην πόλη του Περιστερίου»!

Συνεχάρη και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Περιστερίου κ. Ζήκο Κόντη, που μαζί με το Δ.Σ. του Συλλόγου οργάνωσαν αυτή τη υπέροχη βραδιά.

Στη συνέχεια απένειμε στον Πετρολούκα Χαλκιά το έμβλημα της πόλης: το περιστέρι, χαρακτηρίζοντάς τον «Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης».

Ο κόσμος κάλεσε στον βήμα να απευθύνει χαιρετισμό τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ζήκο Κόντη, αλλά αυτός εκφράστηκε με μια σεμνή υπόκλιση και μόνο, και η σιωπή του χειροκροτήθηκε θερμά και παρατεταμένα.

Το πρόγραμμα συντόνισε άψογα η κα Μαρίκα Γκόνη.

Ακολούθησε Ηπειρώτικο γλέντι μέχρις αργά, με χορό και τραγούδι από τους καλλιτέχνες: Αντώνη Κυρίτση, Παγώνα Αθανασίου, Ανθούλα Νούση, Ηλία Κόντη, Γιώργο και Κων/νο Κόντη, Κώστα Τζίμα, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Κώστα Λεοντίδη, Χρήστο Πότση, Βαγγέλη Τόρη και την ορχήστρα του Πετρολούκα Χαλκιά.

Παραβρέθηκαν όλοι σχεδόν οι αντιδήμαρχοι, πολλοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του Περιστερίου, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Δημ. Λυμπερόπουλος