• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»: 62 ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Ομορφαίνουν αυτό το διάστημα οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι του Περιστερίου με 62 υπεραιωνόβιες κ.ά. ελιές, δένδρα - «γλυπτά της φύσης», όπως τις αποκαλεί ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, τις οποίες εξασφάλισε με τη συγκατάθεση της εταιρείας ΤΡΕΝΟΣΕ, που έχει χαράξει διαδρομή και κάνει διανοίξεις μέσα από ελαιώνες του Αιγίου, για την καινούργια διαδρομή του τραίνου προς Πάτρα.

Μας είπε για το θέμα αυτό ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης:

«Ποια δέντρα χαρακτηρίζουν την Ελλάδα; Το πεύκο, το κυπαρίσσι και η ελιά.

Ωστόσο η ελιά είναι το πιο χρήσιμο, το πιο αποδοτικό, το πιο ευλογημένο δέντρο. Η ελιά είναι η ομορφιά της φύσης, είναι η ιστορία της χώρας μας. Είναι το δέντρο που… αρνείται να πεθάνει!

Μόλις πληροφορήθηκα, ότι γίνεται διάνοιξη της γραμμής του τραίνου και κόβονται ελιές, οι οποίες πιθανόν κατέληγαν σαν καυσόξυλα, επικοινώνησα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΕΝΟΣΕ κ. Αθανάσιο Βούρλα, τον οποίο παρακάλεσα να μας δώσει μερικές αιωνόβιες ελιές να στολίσουμε το Άλσος και τις πλατείες της πόλης μας.

Ο κ. Βούρλας, τον οποίο ευχαριστώ θερμότατα, δέχθηκε πρόθυμα το αίτημα και μάλιστα ενθουσιασμένος από το μεράκι που έχουμε να ομορφύνουμε την πόλη μας, προσφέρθηκε να μας τις μεταφέρει εδώ με δικά του μέσα.

Έτσι -και πρέπει να το σημειώσω- το ταμείο του Δήμου μας δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ! Φαντασθείτε τι ποσά θα χρειαζόμασταν για να πληρώσουμε τόσα δρομολόγια για τη μεταφορά 62 τεράστιων δέντρων στο Περιστέρι.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Ταυτόχρονα ζητήσαμε τη βοήθεια της Γεωπονικής Σχολής, με τους καθηγητές και φοιτητές της οποίας κάναμε την επιλογή 62 κατάλληλων και όμορφων υπεραιωνόβιων και αιωνόβιων δέντρων, που είναι ηλικίας από 900 ετών (!) μέχρι και 80 ετών οι μικρότερες.

Σκεφθείτε, ότι ορισμένες ελιές ηλικίας 80 ετών, που φυτεύθηκαν και φυτεύονται αυτό τον καιρό σε κοινόχρηστους χώρους, έχουν την ηλικία του Δήμου μας!

Αυτής της ηλικίας θα ήταν, αν οι Περιστεριώτες φύτευαν μικρές ελίτσες το 1934, τότε που το Περιστέρι έγινε Δήμος!

Εξ άλλου εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες του Περιστερίου, που… ξενιτεύτηκαν από τα χωριά τους στην πρωτεύουσα, γύρω από τέτοιες γέρικες ελιές έπαιζαν και πρωτοερωτεύτηκαν, σε αυτές σκαρφάλωναν. Και τώρα στολίζοντας εμείς τους κοινόχρηστους χώρους μας με αυτά τα «γλυπτά της φύσης», τούς ξυπνάμε αναμνήσεις και τους ξαναγυρίζουμε πίσω στα παιδικά τους χρόνια.

Στέκουν απέναντι σ’ αυτές τις αιωνόβιες ελιές μας, τις καμαρώνουν, τις απολαμβάνουν εδώ που κατοικούν, και… σκουπίζουν τα μάτια τους!

ΚΡΙΤΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Με την ευκαιρία θέλω να πω, επειδή κάποιοι μάς κάνουν κριτική ότι το Περιστέρι δεν έχει δέντρα και πράσινο, ειδικά ορισμένοι που δεν έχουν φυτέψει ούτε ένα δένδρο στη ζωή τους, εμείς χωρίς τυμπανοκρουσίες και λόγια παράγουμε έργα. Εμείς απολογούμαστε στην κοινωνία τη πόλης μας, στον ανώνυμο Περιστεριώτη που είναι ο κριτής μας, αυτόν που βλέπει, ότι τα τελευταία χρόνια το πράσινο της πόλης μας έχει αυξηθεί σημαντικότατα. Έχουν φυτευτεί εκατοντάδες δέντρα υψηλής βλάστησης.

Στο Άλσος π.χ. που πριν ήταν «κρανίου τόπος» με κάποιες δεκάδες ευκάλυπτους, σήμερα δεν υπάρχει ποικιλία δέντρου που να μην έχει φυτευτεί. Εκατοντάδες δένδρα και φυτά πρασίνισαν το χώρο, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.

Επίσης στο ιστορικό ΟΤ 237 που είναι η 1η Παιδική Χαρά, φυτεύτηκαν 87 δέντρα υψηλής βλάστησης, μεταξύ των οποίων πεύκα, κουτσουπιές και αιωνόβιες ελιές, αλλά και εκατοντάδες φυτά. Θα γίνει ένας πράσινος παράδεισος.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ, ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ

Σκύβουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Έχουμε μέσα μας βαθιά χαραγμένο το πιστεύω, ότι τα λόγια δεν πείθουν κανένα. Το μάτι του κόσμου βλέπει το αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά και το αποτέλεσμα μετράει στον κόσμο που βλέπει χρόνο με το χρόνο μια πόλη πιο φωτεινή, πιο καθαρή, πιο πράσινη.

Ζούμε σε μια εποχή, όπου καμιά ελληνική οικογένεια δεν περνάει, όπως πέρναγε πριν πέντε χρόνια. Και ο Δήμος μας τι είναι; Μια οικογένεια. Παρ΄όλα αυτά εμείς σ’ αυτές τις δύσκολους μνημονιακές εποχές, στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη καμιά ελληνική οικογένεια, αγωνιζόμαστε με όποιο τρόπο και μέσο μπορούμε, να ομορφύνουμε την πόλη μας. Ο καλοπροαίρετος κριτής μας που είναι ο πολίτης, βλέπει ότι στα 15 χρόνια που είμαστε στη διοίκηση του Δήμου παλεύουμε συνεχώς να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη, πιο ποιοτική, πιο ανθρώπινη. Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη στοχευμένα, μεθοδευμένα και αποτελεσματικά.

ΠΡΟΙΚΙΣΑΝ ΚΟΡΕΣ – ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ

Συγκινούνται οι δημότες μας, αλλά σας διαβεβαιώ, ότι πιο πολύ συγκινούμαι εγώ, όταν π.χ. στις 12 το βράδυ, με το κεφάλι φορτωμένο από το βάρος των σκέψεων και της εργασίας, κάνω μια βόλτα στο Άλσος ή στις πλατείες και θαυμάζω αυτές τις ελιές, αυτά τα «γλυπτά της φύσης», χάρη στα οποία δονείται η κοινωνική ευαισθησία, χάρη στα οποία εισπράττουμε την αγάπη των συνδημοτών μας.

Τι ωραιότερο από τα να ακούω από ένα βιοπαλαιστή συνδημότη:

«Μπράβο, Δήμαρχε, μάς ξύπνησες μνήμες. Από τους καρπούς μιας τέτοιας ελιάς, ο πατέρας μου προίκισε την αδελφή μου»!

Ή την άποψη ενός συγκινημένου συμπολίτη πολιτικού μηχανικού από τη Μεσσηνία:

«Δήμαρχε, με τους καρπούς μια τέτοιας ελιάς με σπούδασε ο πατέρας μου»!

ΑΡΡΗΚΤΑ ΔΕΜΕΝΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Μπορεί να διαθέτουμε τρεις σταθμούς μετρό που είναι το μέλλον μας, αλλά οι 62 υπέροχες, υπεραιωνόβιες ελιές -και θα πάρουμε και άλλες- που στολίζουν την πόλη μας, συντηρούν και τιμούν το παρελθόν μας.

Είναι δέντρα, που εγώ τα χαρακτηρίζω… «Παρθενώνες της φύσης». Είναι δέντρα που συνδυάζουν την αύξηση και βελτίωση του πράσινου, που εκφράζουν την παράδοση, τη θρησκεία και προ πάντων την αισθητική μας.

Το Περιστέρι είναι διαχρονικά άρρηκτα δεμένο με το δέντρο της ελιάς. Μην ξεχνάμε ότι μετά τον κατακλυσμό, το περιστέρι επέστρεψε με ένα κλαράκι ελιάς, κομίζοντας ελπίδα και αισιοδοξία»…

Δημ. Λυμπερόπουλος - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • GAVRAS
  • PATRIARXIS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ