ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

Με αφορμή τη φανέλα του «Ατρομήτου» με το Νο «10» που του απένειμε ο κ. Σπανός, πραγματοποίησε μια εκπληκτική ομιλία της στενής σχέσης της ιατρικής με το ποδόσφαιρο

ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ, ΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟ


 Είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια η επιτυχία, η λαμπρότητα, το κύρος και το συγκινησιακό κλίμα, που επικράτησε στην τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου πρόσφατα στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου για τον Περιστεριώτη επιστήμονα, με φήμη παγκόσμιας εμβέλειας, που έχει κάνει περήφανη την πόλη μας αλλά και την Ελλάδα: Τον καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας & Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Stony Brook (ΗΠΑ) κ. Αντώνη Βιντζηλαίο και διευθυντή της Μαιευτικής Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Winthrop της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Αντώνης Βιντζηλαίος έχει τιμηθεί από πλήθος Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών ιδρυμάτων, που έχουν δώσει το όνομά του σε αίθουσες και άλλους επιστημονικούς χώρους, και χαίρει παγκόσμιου σεβασμού για το «Βιντζηλαίος – τέστ» (βιοφυσικό προφίλ) που επινόησε, όσον αφορά στην προγεννητική περίοδο, κάτι ανάλογο με το «Παπ - τέστ» για τη γυναικολογία.

Από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Κοινότητα ανακηρύχθηκε, τον Μάρτιο του 2015, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παλαιότερα, τον Οκτώβριο του 2009, Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΛΑ

ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΜΕ ΤΟ Νο «10»

Κατά την επιβλητική αυτή εκδήλωση -την οποία συντόνισε η αντ/ρχος Πολιτισμού κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου- στον κ. Αντώνη Βιντζηλαίο ο δήμαρχος Περιστερίου απένειμε τιμητική πλακέτα και το έμβλημα της πόλης. Και του επιφύλαξε μια έκπληξη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΑΕ «Ατρόμητος» κ. Γεωρ. Σπανό, που του προσέφερε τη φανέλα της νέας εμφάνισης της αγαπημένης του Ομάδας, το Νο «10», με το όνομα τού τιμώμενου και τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών επάνω.

ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην αρχή η κα Τσιώτα είπε, ότι: «Είναι συνήθεια ο μικρός αυτός πολιτιστικός χώρος να φιλοξενεί εκδηλώσεις τιμής σε σπάνιους ανθρώπους, επιστήμονες, ανθρώπους που υπηρετούν την τέχνη και γενικά όσους αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία και με την προφορά τους δημιουργούν προϋποθέσεις προόδου σε όλους τους τομείς.

Όμως είναι τελείως διαφορετικό, όταν οι εκδηλώσεις τιμής αφορούν έναν συνδημότη μας Περιστεριώτη, καθηγητή πολλών πανεπιστημίων, έναν πολύτιμο γιατρό, που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και με την έννοια αυτή η σημερινή εκδήλωση είναι και ιδιαίτερη και μοναδική».

ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ

ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το λόγο πήρε μετά ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης , ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι:

«Είναι μεγάλη η τιμή που σήμερα εδώ, έχουμε ανάμεσά μας έναν διακεκριμένο Περιστεριώτη, με εμφανές και αναγνωρισμένο το ειδικό στίγμα του, στα ιατρικά επιστημονικά δεδομένα. Όπως και στις θεαματικές ερευνητικές και διαγνωστικές καινοτομίες που επέφερε σ’ αυτά. Πέραν μάλιστα του πλαισίου της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και παγκοσμίως. Ειδικότερα δε και σε επίπεδο ακαδημαϊκής έδρας, στο Πανεπιστήμιο του Stony Brook της Αμερικής.

Σημειωτέον ότι σε ηλικία μόλις 32 ετών, ο Αντώνης Βιντζηλαίος γίνεται ο νεότερος ακαδημαϊκός στην Ελληνική Ιατρική Δυναμική. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τα θεαματικά του άλματα, καθώς και την ταχύτητα επίτευξής τους.

Η πορεία της οικογένειάς σου και οι καταβολές σου, αγαπητέ μας Αντώνη, διακρίνονται από βαθιά δημοκρατικά χαρακτηριστικά και ερείσματα.

Και μάλιστα η αγαπημένη αδελφή σου Βέτα, με δεσμούς ξέχωρης προσφοράς και αδυναμίας να σε δένουν μαζί της, εξακολουθεί μέχρι σήμερα μαζί με τον σύντροφό της Σπύρο, να μένει στην ίδια Περιστεριώτικη γειτονιά, όπου και ‘συ μεγάλωσες.

Η επιστημονική και ερευνητική πορεία που διέγραψες στον τομέα της Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έναν εξειδικευμένο, άκρως νευραλγικό και πολύ ευαίσθητο για τους συνανθρώπους μας τομέα, αποδεικνύει την διεισδυτικότητα και το μέγεθος του σθεναρού ενδιαφέροντός σου να αναδείξεις την αξία, την κατάρτιση, την οξυδέρκεια και τις ικανότητές σου, στο ανεξάντλητο ιατρικό επιστημονικό πεδίο και σε υπερατλαντική εμβέλεια.

ΕΠΙΝΟΗΣΕ Σ ΤΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ

«VINTZILEOS – TEST»

Κατόρθωσες να είσαι σήμερα ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Καθηγητές Μαιευτικής Γυναικολογίας ανά τον κόσμο και θεμελιωτής της εμβρυομητρικής Ιατρικής,

επινοώντας και θέτοντας σε εφαρμογή στην Αμερική, το εξόχου προληπτικής διαγνωστικής σημασίας «VINTZILEOS – TEST», κάτι ανάλογο με το περίφημο «ΤΕΣΤ – ΠΑΠ». Οι τίτλοι, οι αναγορεύσεις, η καθιέρωση και η καταξίωση, εντός και εκτός Ελλάδος, είναι τιμές ανάλογες των προσπαθειών και του μέγιστου επιστημονικού έργου και διαμετρήματός σου, φίλε Αντώνη.

Και το Περιστέρι, με τη σειρά του, καθώς και όλοι εμείς που το αγαπάμε, του ανήκουμε και στη λάμψη του στοχεύουμε, σε αναγνωρίζουμε δημόσια και σε συγχαίρουμε θερμά, Αντώνη Βιντζηλαίο, για την πίστη και την αφοσίωσή σου, στης ιατρικής επιστήμης τον όρκο και τις απαιτητικές εντολές.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΕΣ

Το Περιστέρι, η δική μας πόλη, αξίζει να καθρεφτίζεται σε προσωπικότητες των δικών σου διαστάσεων. Έναντι των οποίων όμως, γνωρίζει και να υποκλίνεται αναλογικά, εφάμιλλα και ισότιμα, μέσα από εκδηλώσεις τιμής, όπως ακριβώς η σημερινή.

Σε ευχαριστούμε και ευχόμαστε όλο και περισσότεροι Περιστεριώτες,

έχοντας πρότυπο εσένα και τη διαδρομή σου, να μπορούν να γίνονται ελιξίριο λαμπρής προβολής και διάκρισης της πόλης και της κοινωνίας μας».

(Ολόκληρη η ομιλία του κ. Δημάρχου στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα)

ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEO

Για την προσωπικότητα και την επιστημονική σταδιοδρομία του κ. Α. Βιντζηλαίου προβλήθηκε σχετικό video στη συνέχεια, με τίτλο «Ο τοκετός είναι το πιο επικίνδυνο ταξίδι στη ζωή του ανθρώπου και ο Αντώνης Βιντζηλαίος φροντίζει να το κάνει ασφαλές και για τη μητέρα και για το νεογνό».

Στο video αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η καθοριστική δράση του πατέρα του Μάρκου στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών, φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου και στα ΙΑ’ Γυμνάσιο. Σε μικρή ηλικία ορφάνεψε με την απώλεια της μητέρας του και χρωστάει τα πάντα στην αδελφή του Βέτα Πουλοπούλου και τον σύζυγό της Σπύρο, που ανέλαβαν τη φροντίδα και τις σπουδές του. Υπήρξε ο νεότερος Ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ηλικία 32 ετών. Μετεκπαιδεύτηκε σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Το 1982 εξέπληξε την ιατρική κοινότητα με επέμβαση σε έμβρυο, διαρκούσης της εγκυμοσύνης, σώζοντάς του τη ζωή.

Ειδικεύτηκε στην εμβρυομητρική ιατρική και επινόησε το «Vintzileos test», σχετικό με το βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου, που αποτελεί εγγύηση για την φυσιολογική του εξέλιξη. Έχει συγγράψει 482 συγγράμματα και έχει κάνει πάνω από 500 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος πάρα πολλών αμερικανικών και παγκόσμιων οργανώσεων και επιστημονικών εταιρειών. Έχει λάβει 22 σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Είναι στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων κριτών επιστημονικών εργασιών στην Αμερική. Είναι διακεκριμένος καθηγητής και διδάσκει μαιευτική- γυναικολογία και αναπαραγωγική ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Stony Brook (ΗΠΑ) και είναι διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Winthrop της Νέας Υόρκης. Είναι σύμβουλος του νυν προέδρου των ΗΠΑ Ν. Τράμπ και μαζί με άλλους κορυφαίους γιατρούς εκπονούν το σχεδιασμό του νέου συστήματος υγείας της Αμερικής. Εξ άλλου είναι θερμός οπαδός του «Ατρομήτου» του οποίου τους αγώνες παρακολουθεί ανελλιπώς διαδικτυακά.

«ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΜΕ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

Στη συνέχεια μίλησε ο δ/ντής του ΙΑ’ Γυμνασίου, της εποχής που αποφοίτησε ο τιμώμενος, ο καθηγητής φιλόλογος κ. Ιωάννης Μυλωνάς, ο οποίος με εμφανή συγκίνηση, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες, οι μεσαίοι μιλούν για γεγονότα και οι μικροί μιλούν για τους άλλους. Έτσι εγώ, ο μικρός, ο ασήμαντος, ο ελάχιστος, που διακόνησα την εκπαίδευση για σαράντα και βάλε χρόνια, έρχομαι να τιμήσω και να τιμηθώ, μιλώντας για τον διαπρεπή επιστήμονα της Ιατρικής καθηγητή Βιντζηλαίο Αντώνη, ο οποίος δρέπει επιστημονικές δάφνες ανά την υφήλιο.

Η ταπεινότητά μου θα ακτινογραφήσει το μαθητή και άνθρωπο που γνώρισα στο ΙΑ΄ Γυμνάσιο Περιστερίου στη Β΄ Λυκείου στην αποφράδα σχολική χρονιά 1966 - 1967. Θα μιλήσω από το μετερίζι του καθηγητή - διδάχου για τα χρόνια της φωτιάς, τα χρόνια της όμορφης και ατίθασης νιότης του, για την οξυδέρκεια και την οξύνοια της σκέψης του. Πρωτίστως, για το ήθος και το χαρακτήρα του. Γιατί, όπως ξέρετε, τότε μόνο ο χοϊκός άνθρωπος γίνεται αθάνατος, όταν η μνήμη μας μεταφέρει το όνομά του από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.

Αντώνη, σου πρέπει το μεγάλο Εύγε και η ξεχωριστή τιμή!! Όχι τόσο γιατί έγινες διακεκριμένος επιστήμονας, όσο γιατί παραμένεις άνθρωπος με Α κεφαλαίο.

Στ’ αλήθεια, έγραψες και γράφεις Ιστορία στην ιατρική και η επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα πανάξια σε τιμά. Εσύ, με τη σειρά σου, μας κάνεις όλους μας περήφανους. Προβάλλεις το ταπεινό Περιστέρι και μας δίνεις ανείπωτη χαρά και συγκίνηση. Τιμάς την πολύπαθη πατρίδα σου.

«ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ, ΓΙΑΤΙ

ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΕΝ ΖΩΗ ΝΑ ΤΙΜΑΣ

ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ»

Δήμαρχε, και σε σένα σου πρέπει το μεγάλο Εύγε, γιατί φροντίζεις εν ζωή να τιμάς τους πολίτες που ξεχωρίζουν.

«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή μου», μας προειδοποιεί ο Καβάφης. Και εδώ ο Αντώνης αριστεύει! Παραμένει ένα γλυκό, απλό και αληθινά μεγάλο παιδί, όπως το ξέρει όλη η συνάφεια του Περιστερίου. Θα μπορούσε, βέβαια, να είναι ένας ιππέας καλάμου από τους πολλούς καλαμοκαβαλητές, αφού το επιστημονικό του έργο τον έβγαλε στις μεγάλες απλωσιές της καθολικής αναγνώρισης.

Νάξιος στην καταγωγή, άξιος μαθητής, πανάξιος επιστήμονας. Γεννήθηκε και περπάτησε στα σοκάκια του Περιστερίου. Στις παλιές γειτονιές, τις γνωστές με κλειστά τα μάτια. Τότε, που ήταν όλα γνώριμα, υλικά και άυλα. Σπίτια ταπεινά και χαμηλά που μέσα φώλιαζαν πονεμένες ψυχές με ζεστές καρδιές και όνειρα πολλά. Αδελφικές φιλίες, αγάπες, έρωτες που πονούσαν αλλά δεν διαρκούσαν. Αλάνες με ματωμένα παιδικά γόνατα, γδαρσίματα που σμίλευαν το κορμί αλλά και την ψυχή των παιδιών. Ποδόσφαιρο, Ατρόμητος, ποδοσφαιράκια. Πόνος και πάθος για ζωή, ανέλιξη και προκοπή. Και όλα τα άλλα που η… Ψειρού μάς εξύψωνε στα αβυθομέτρητα βάθη της νεανική ηδονής.

Μες σ’αυτό το περιβάλλον, που ήταν δύσκολο ν΄ανθίσουν τα λουλούδια, ο Αντώνης, ο επαναστάτης της σκέψης, ο ατάραχος ταραξίας του πνεύματος, ο προσηνής και ευχάριστος σε συμμαθητές και δασκάλους, αυτός που ήθελε ν΄αγαπά και να αγαπιέται κι όχι να τρέφει μίση, έδωσε τον όμορφο αγώνα του για ανέλιξη και προκοπή. Γιατί βλέπεις, πολλές φορές δε φτάνει η σφραγίδα της δωρεάς της φύσης, η πνευματική προίκα. Χρειάζεται τσαγανός, αγώνας συνεχής, πόθος και πάθος για την πρόοδο, για το καλύτερο και την ανατροπή.

Συνεπώς, αποδείχτηκε περίτρανα πως ο Αντώνης ήταν πρώτος και στα γράμματα και στ’ άρματα…

Κάποτε, στα τέλη του Ιούνη του 1967, έχοντας στις αποσκευές μου τη δυσμενή μετάθεση για το Δοξάτο Δράμας - για το καλό μου βέβαια! - και το παράπονο, γιατί δεν μπορούσα λόγω κατάστασης να σας μιλήσω για τη νεανική εξεγερσιακή αυθάδεια της Αντιγόνης, η οποία και σήμερα γοητεύει ακόμη τον άνθρωπο, γιατί έχει τη δύναμη να τρομοκρατεί αυτούς που έχουν τη δύναμη να μας τρομοκρατούν, σας κούνησα το μαντήλι, σας αποχαιρέτησα λέγοντας καλή αντάμωση στη ζωή. Και η ζωή μάς έκανε το χατίρι. Ανταμώσαμε πολλές φορές»!!

(Σ.Σ. Λυπούμεθα που λόγω χώρου δεν παραθέτουμε ολόκληρο το λόγο του κ. Μυλωνά. Όμως τον έχουμε αναρτήσει στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα www.anagenissi.gr Διαβάστε τον. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Θα εκπλαγείτε από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, το ύφος και τα επιχειρήματα, ο σπουδαίος αυτός Εκπαιδευτικός).

Ο «ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ»

ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Ο δ/ντής του Τμήματος Προγεννητικού Ελέγχου του Νοσ. «Έλενα Βενιζέλου» κ. Ιωάννης Βαρβαρίγος, που μίλησε στη συνέχεια αναφέρθηκε, φορτισμένος συγκινησιακά, στο έργο του κ. Αντώνη Βιντζιλαίου, στη γνωριμία τους που ξεκίνησε το 1987 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και στη μεγάλη συμβολή του -με τις τεκμηριωμένες επιστημονικές γνώσεις του- στην επιτυχία της μετεκπαίδευσής του και της εν γένει επιστημονικής του σταδιοδρομίας.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο καθηγητής- μαιευτήρας γυναικολόγος ενδοκρινολόγος προγεννητικού ελέγχου κ. Βασίλης Κοντόπουλος, που συνεργάστηκε με τον κ. Α. Βιντζηλαίο, αναφέρθηκε στην πατέντα του βιοφυσικού προφίλ (Vintzileos test) των εμβρύων, εκθείασε την επιστημονική αξιοσύνη του και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της αδελφής του Βέτας και του συζύγου της Σπύρου, που τον στήριξαν όχι σαν αδελφό, αλλά σαν το τρίτο τους παιδί, μαζί με τα δύο άλλα που είχαν.

Σημείωσε με έμφαση, ότι ο Αντώνης Βιντζηλαίος είναι παγκόσμια ο «Νούμερο ένα» γιατρός και η παρουσία του αποτελεί μεγάλη τιμή για τους Περιστεριώτες, για όλους τους Έλληνες και ολόκληρο τον κόσμο.

*

Ακολούθησε η ευχάριστη έκπληξη που προαναφέραμε, όπου ο πρόεδρος του «Ατρομήτου» κ. Γεωρ. Σπανός προσέφερε στον τιμώμενο την φανέλα της ομάδας με το Νο «10».

Η ΣΧΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Η αντ- έκπληξη όμως μετά την απονομή της φανέλας του «Ατρομήτου» ήταν η αλλαγή του περιεχομένου της αρχικής ομιλίας του κ. Αντώνη Βιντζηλαίου, ο οποίος ευκαιρίας δοθείσης, αναφέρθηκε στη σχέση της ιατρικής με το ποδόσφαιρο!

Συχνά διακοπτόμενος από χειροκροτήματα, έκανε έναν ασύλληπτο συνδυασμό που ξεπέρασε την ανθρώπινη φαντασία και που τον βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ»

Αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Περιστερίου για την ιδέα του να τον τιμήσει, τον συνεχάρη για το 62% της προτίμησης των Περιστεριωτών που έλαβε στις τελευταίες εκλογές, που το χαρακτήρισε «ακατόρθωτο επίτευγμα»! Και του είπε χειροκροτούμενος: «Θα πρέπει οι πολιτικοί να παίρνουν μαθήματα από εσάς. Γιατί αν έκαναν το ίδιο με αυτό που κάνετε εσείς, η χώρα μας θα ήταν καλύτερη»!

Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Σπανό και όλους τους ομιλητές, την αδελφή του κα Βέτα Πουλοπούλου και το σύζυγό της Σπύρο στους οποίους χρωστάει τα πάντα -όπως είπε- και την σύζυγό του Κάθυ που τον περιβάλλει με αγάπη και αφοσίωση.

Ακολούθως ανέπτυξε μια θεωρία, ότι το ποδόσφαιρο και η ιατρική έχουν στενή σχέση. Και είπε μεταξύ άλλων:

«Στο ποδόσφαιρο είναι εμφανής η διάκριση. Δηλαδή οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικές φανέλες και γνωρίζεις ποιος είναι ο συμπαίκτης και ποιος ο αντίπαλός σου. Στη ζωή όμως ο καθένας φοράει τη δική του φανέλα και είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιος είναι ο δικός σου και ποιος όχι.

Το καλύτερο μάθημα που δίνει το ποδόσφαιρο και ισχύει και στην ιατρική, είναι ότι η επιτυχία σου εξαρτάται από αυτά που κάνεις και όχι από αυτά που λες.

Στην ιατρική για να υπάρξει επιτυχία πρέπει όλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, από την καθαρίστρια μέχρι το χειρουργό. Αν ένας δεν κάνει καλά τη δουλειά του, το αποτέλεσμα είναι η αποτυχία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Έτσι είναι και στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων συνεργασία και συνεννόηση. Χωρίς συνεννόηση δεν γίνεται τίποτα.

Ο κ. Σπανός πληρώνει προπονητές για να μάθει τους παίκτες τη συνεννόηση. Και όσο πιο καλά συνεννοούνται οι παίκτες, τόσο θα έχουν επιτυχία. Φαντασθείτε ό ένας παίκτης να πηγαίνει από δω και ο άλλος από εκεί και να μην έχουν συνεννόηση. Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη.

Έτσι και στην ιατρική. Τα περισσότερα λάθη γίνονται από την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των γιατρών.

Μεγάλη σημασία και στην ιατρική και στο ποδόσφαιρο έχει το timing (η κατάλληλη στιγμή). Όχι το τι κάνεις αλλά πότε το κάνεις.

Στην ιατρική αν δεν κάνεις την επέμβαση εγκαίρως, πεθαίνει ο ασθενής. Αν την κάνεις νωρίτερα, ίσως δεν την χρειαζόταν ο ασθενής. Έτσι και στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να εκμεταλλευθείς την ευκαιρία στην κατάλληλη στιγμή για να νικήσεις.

Μεγάλη σημασία έχει και ο σχεδιασμός. Στο ποδόσφαιρο ο προπονητής κάνει συνδυασμούς 4-2-4, 4-3-3, έχει ένα σχέδιο. Το ίδιο και στην ιατρική. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, το πρωτόκολλο που λέμε, για τον κάθε ασθενή.

Και στην ιατρική και στο ποδόσφαιρο πρέπει το σχέδιο να εκτελείται ομαδικά και σωστά. Η επιτυχία κρίνεται όταν εκμεταλλεύεσαι την ευκαιρία. Στο ποδόσφαιρο ο γκολτζής εκμεταλλεύεται το λάθος του αντιπάλου και βάζει το γκολ.

Επίσης και στην ιατρική και στο ποδόσφαιρο αυτό που διδάσκεσαι είναι ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη. Αν ο διαιτητής είναι άδικος, σφυρίζει ένα πέναλτυ και χάνεις τον αγώνα.

Μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει και η τύχη. Μπορεί εσύ να έχεις 5 δοκάρια και ο αντίπαλος σου να κάνει μια επίθεση μόνο, να βάζει γκολ και να κερδίζει. Το ίδιο και στην ιατρική, καθοριστικό ρόλο παίζει η τύχη σε συνδυασμό με τη συνεννόηση».

«ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ»

Μετά από πολλά παραδείγματα που εξέθεσε, επανήλθε στον παράγοντα τύχη και ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Εγώ στη ζωή μου υπήρξα τυχερός. Γιατί μεγάλωσα στο Περιστέρι. Και από το Περιστέρι πήρα τα μαθήματα και τα όπλα μου. Αυτά τα όπλα που μου έδωσε το Περιστέρι τα χρησιμοποιώ σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζω στη ζωή μου και με βοηθούν να πετύχω τους στόχους μου»!

ΑΠΟ ΧΩΜΑΤΟΥΠΟΛΗ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση της κας Βέτας Πουλοπούλου, η οποία, προκληθείσα να προσθέσει κάτι, συγκινημένη:

Ευχαρίστησε το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και για την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο του Αντώνη Βιντζηλαίου και τον συνεχάρη για όλα όσα έχει προσφέρει στο Περιστέρι, που από χωματούπολη έχει γίνει μια αξιοζήλευτη συνοικία.

Υπογράμμισε με έμφαση, ότι στην εξέλιξη αυτή της πόλης μας έχουν συμβάλλει, τόσο ο Δήμαρχος Περιστερίου με τους άξιους συνεργάτες του, όσο και όλοι οι Περιστεριώτες ανεξαιρέτως, μικροί ή μεγάλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τις πεποιθήσεις τους.

Παραβρέθηκαν στη τελετή, πολλοί ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επιστημονικών κύκλων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, φίλοι του τιμώμενου και οι συμμαθητές του τού ΙΑ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν διαπρέψει επαγγελματικά και κοινωνικά.

Δημ. Λυμπερόπουλος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ