• smart
  • smart
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΙ Β’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ 10ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό», ανταποκρινόμενο σε αίτημα του 10ου Λυκείου Περιστερίου, υλοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης στην Α’ και Β’ τάξη του σχολείου.

Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου σε 2 ομάδες μαθητών, διάρκειας οκτώ 8 συναντήσεων στην καθεμία, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2023 έως Απριλίου 2024.

Συντονίστρια των Παρεμβάσεων ήταν το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του «Οδοιπορικού» κοινωνιολόγος. κα Άννα Τζάκου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να μοιραστούν τις αγωνίες τους, σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν κατά την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας.

Αναπτύχθηκαν θέματα όπως: η αναγνώριση και η διαχείριση συναισθημάτων, τρόποι ουσιαστικής επικοινωνίας, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μεταξύ φίλων, βάζοντας όρια σε συμπεριφορές που τους ενοχλούν, διεκδίκηση όσων τους αξίζουν, βήματα προς την αυτογνωσία, καλλιέργεια της πίστης στις δυνάμεις και τα ταλέντα τους, τα οποία αποτέλεσαν τον κορμό των παρεμβάσεων.

Με βιωματικό τρόπο, με ομαδικό παιχνίδι και διάθεση συνεργασίας οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, διασκέδασαν, προβληματίστηκαν και τελικά αλληλεπίδρασαν κοινωνικά με στόχο μέσω της δύναμης της ομάδας να έρθουν σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό τους.

Ακολούθησε παρέμβαση στη Β’ Λυκείου με θέμα: «Παραβατικότητα ανηλίκων- αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπήρχε η ευκαιρία να συζητηθούν τα αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας και βίας μεταξύ ανηλίκων και να προβληματιστούν οι έφηβοι, σχετικά με τα αίτια που τους οδηγούν σε έντονη επιθετική συμπεριφορά.

Περιστατικά, όπως υλικές καταστροφές, κλοπές, άσκηση βίας, παρενοχλήσεις, καταγραφή σε βίντεο τέτοιων στιγμών και διαμοιρασμός τους, απασχόλησαν τους μαθητές σε μεγάλο βαθμό.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στην ευθύνη που έχουν όλοι στην προστασία παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και στους τρόπους αντίδρασης όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων βίαιων επιθέσεων.

Η υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που το σχολικό περιβάλλον χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση με κάθε δυνατό τρόπο.

Η συνεργασία με το 10ο Λύκειο Περιστερίου ήταν εξαιρετική, το ενδιαφέρον και η αγωνία του Σχολείου για την ολόπλευρη φροντίδα των μαθητών έκδηλη, γεγονός που οδηγεί αυτές οι παρεμβάσεις πρόληψης να είναι ουσιαστικές.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του «Οδοιπορικού» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι νε επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 2105786888 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

(Δελτίο Τύπου )

 

(ΜΑΪΟΣ 2024)

  • LAKIWTIS
  • CAMP
  • GAVRAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ