ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • KIAGIA

 

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΝΙΞΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΟ 1961

 Με αφορμή τη φονική πλημμύρα που φέτος έπληξε την Μάνδρα, θα πάμε δεκαετίες πίσω να θυμηθούμε, τι είχε συμβεί Νοέμβρη μήνα στο Περιστέρι.

 Ήταν 6 Νοεμβρίου 1961. Ένας τρομερός τυφώνας κτύπησε την Αττική και η πρωτοφανής καταιγίδα σε ένταση και ποσότητα νερού που έπεφτε από την προηγούμενη νύχτα, ξεχείλισε τον Κηφισό ποταμό και πλημμύρισε το Περιστέρι, κυρίως το Μπουρνάζι και την περιοχή Τσαλαβούτα.

 Οι χείμαρροι του νερού που κατέβηκαν από την Πάρνηθα το βράδυ, βρήκαν τον κόσμο να κοιμάται αμέριμνος και ισοπέδωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

 Κόκκινα λασπόνερα και τεράστια κύματα νερού, πέρασαν μέσα από τα στενά δρομάκια, διέλυσαν τα σπίτια και έπνιξαν τον κόσμο.

 Πάνω από 1.500 σπίτια στην Αθήνα έπαψαν να είναι κατοικήσιμα και φυσικά εκείνη την εποχή η πολιτική προστασία ήταν ανύπαρκτη.

 Ο τυφώνας που ήλθε από το Ιόνιο πέλαγος ήταν σφοδρότατος και σύμφωνα με την ΕΜΥ μέσα σε 8 ώρες έπεσαν 115 εκατοστά βροχής!

 Στο Περιστέρι και το Μπουρνάζι οι κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές ώρες, αφού ξεθεμελιώθηκαν 320 σπίτια.

 Την επόμενη ημέρα 600 χωροφύλακες και 1.300 στρατιώτες έβγαλαν από τα διαλυμένα σπίτια, 44 νεκρούς και 300 τραυματίες -οι περισσότεροι στο Μπουρνάζι- ενώ 5.000 περίπου άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

 Το γεγονός πέρασε στην αθανασία ο Μάρκος Βαμβακάρης που πρόβλεψε τη συμφορά με το τραγούδι του «Με τη φετινή πλημμύρα», όπου έλεγε «Στο Περιστέρι και Μοσχάτο γίναν όλα άνω - κάτω»…

 Αυτά 56 χρόνια πριν…

 Ε.Σ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ