ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • KIAGIA

 

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 13ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ NASA κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ

 

 Στο διαστημικό άπειρο ταξίδεψε τα παιδιά του 13ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου ο Ακαδημαϊκός Έλληνας Αστροφυσικός της NASA κ. Σταμάτης Κριμιζής, το μεσημέρι της 21.11.2017, με μια γλαφυρή διάλεξη, που άφησε άναυδο το ακροατήριο με τα στοιχεία που εξέθεσε για τους πλανήτες και τις γήινες προσπάθειες να συλλεγούν πληροφορίες για την εδαφική και ατμοσφαιρική τους σύνθεση, την ύπαρξη ζωής κ.λπ.

 Θέμα της διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου (Σπετσών 46) ήταν η «Εξερεύνηση του Πλούτωνα και έξοδος από το Ηλιακό μας Σύστημα: Τα Διαστημόπλοια New Horizons και Voyager». Τα προγράμματα εκπόνησε και υλοποίησε η ομάδα των επιστημόνων της NASA, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Κριμιζής.

 Πολλά και ασύλληπτα τα μεγέθη και τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κριμιζής. Θα σταχυολογήσουμε μερικά, όπως, ότι η απόσταση στον «Κένταυρο», τον πιο κοντινό ήλιο από τη γη, είναι περίπου 4 τρισ. χιλιόμετρα! Ένα ταξίδι με την ταχύτητα του φωτός (3.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) με επιστροφή είναι διάρκειας γύρω στα 870 χρόνια, άρα τεχνολογικά αδύνατο.

 Ένα διαστημόπλοιο που πάει σε έναν πλανήτη του Γαλαξία με ταχύτητα 5 φορές από εκείνη του Voyager (61.000 χιλιόμετρα την ώρα) θα διαρκέσει 26.100 χρόνια κ.λπ.

 Άρα, κατέληξε: «Καλό είναι ξεχάσουμε τον εποικισμό σε άλλους πλανήτες που κάποιοι ευφάνταστοι εξαγγέλλουν. Η μοναδική λύση είναι να προστατεύσουμε τη γη, τουλάχιστον για τις επόμενες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια»!

ΑΡΙΣΤΕΙΑ- ΗΘΟΣ-

ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

 Οι συμβουλές που έδωσε στα παιδιά ήταν μοναδικές. Είπε μεταξύ άλλων:

«Η Αριστεία είναι ό,τι το σπουδαιότερο κίνητρο για άμιλλα και διάκριση. Θα πρέπει να έχετε αγάπη στη γνώση, για τη γνώση και όχι για το πτυχίο. Για όλα χρειάζεται γνώση αλλά και σκληρή δουλειά.

 Όταν ρώτησε κάποιος τον Αϊνστάιν, πόσο συμβάλλει στην επιτυχία του η ιδιοφυία, απάντησε: «Στο 10% συμβάλλει η ιδιοφυία και κατά 90% ο… ιδρώτας»! Χρειάζεται λοιπόν σκληρή δουλειά.

 Στην κουλτούρα μας τις τελευταίες 10ετίες κυριαρχεί το: Δεν χρειάζεται να δουλεύω και πολύ. Αυτό είναι μέγα λάθος! Η σκληρή δουλειά οδηγεί στην επιτυχία.

 Ο Δημιουργός μας μάς έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα. Και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κατ΄ αναλογίαν. Όταν ακούμε αποκτούμε γνώσεις, όταν μιλάμε δεν μαθαίνουμε τίποτα!

 Τα πιο σημαντικά προσόντα είναι η εντιμότητα και το ήθος. Η έλλειψη ήθους κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.

 Η αξιοκρατία είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας. Με αξιοκρατία λειτουργούν οι Ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό προοδεύουν. Στην Ελλάδα δεν έχει σημασία τι ξέρεις, αλλά ποιόν ξέρεις!

 Η δε Αξιολόγηση είναι τοξική λέξη στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες που την χρησιμοποιούν προοδεύουν. Ελπίζω κάποτε να ξυπνήσουμε και να επικρατήσει και στην Ελλάδα….».

ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ

ΤΗΣ ΧΙΟΥ… ΡΟΥΚΕΤΑΤΖΗΣ!

 Ολοκλήρωσε χαριτολογών, συμβουλεύοντας τα παιδιά να ακολουθούν τα βήματα, εκεί που τα οδηγεί η κλίση και η τύχη τους, λέγοντας: «Έχω την τύχη να είμαι στη NASA, όπου στέλνουμε πυραύλους στο διάστημα.

 Θα σας εξομολογηθώ, ότι κατάγομαι από το Βροντάδο της Χίου, όπου μικροί, από την Εκκλησία μας τον Άγιο Μάρκο, κατά το γνωστό έθιμο, εκτοξεύαμε ρουκέτες προς την απέναντι Εκκλησία και εκείνοι εναντίον μας. Θέλω να πω δηλαδή, πως όταν ξεκίνησα την καριέρα μου για τη NASA, ήμουν… ρουκετατζής»!

 Ο κ. Κριμιζής απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις- απορίες των μαθητών.

ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΜΑΣ ΜΙΑ ΧΡΕΩΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

 Παρών στη διάλεξη μέχρι το τέλος ήταν και ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος συνεχάρη το Σχολείο για την πρωτοβουλία του και τον κ. Κριμιζή για όσα εξέθεσε, λέγοντάς του μεταξύ άλλων: «Είπατε, κ. Καθηγητά, να ξυπνήσουμε. Η δική μας η γενιά δεν πρόκειται να ξυπνήσει. Πιστεύω ότι σήμερα εδώ μιλήσατε στην καλύτερη Ελλάδα, που είναι η νέα γενιά, αυτά τα παιδιά.

 Και εγώ προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια. Οι γονείς μας μάς παρέδωσαν μια φτωχή πατρίδα, που με σκληρή δουλειά , ήθος και ευπρέπεια την ανασυγκρότησαν. Η δική μας γενιά όμως παραδίδει στα παιδιά μας μια χρεωμένη πατρίδα. Άλλο φτωχή και άλλο χρεωμένη.

 Στο εξωτερικό υπάρχει αξιοκρατία και η δύναμή τους είναι η γνώση. Πιστεύω, ότι αυτά τα παιδιά που είναι η καλύτερη Ελλάδα, θα πάρουν δύναμη από αυτά που άκουσαν από εσάς, που είναι ένα φως στο σκοτάδι. Αυτά που είπατε δεν ήταν μόνο διδασκαλία, αλλά ήταν ευλογία!

 Στο Δήμο μας λειτουργεί Δημοτικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο κάνουν διαλέξεις διακεκριμένοι καθηγητές και έχουμε πολλή μεγάλη προσέλευση πολιτών. Σας προσκαλώ αυτό που κάνατε στην ελπιδοφόρα Ελλάδα, να το κάνετε και στο Δημοτικό μας Πανεπιστήμιο».

 Ο κ. Κριμιζής δέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση.

*

 Θα σημειώσουμε, ότι την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του κ. Κριμιζή και το βάρος της διοργάνωσης είχε η καθηγήτρια κα Ευαγγελία Πέτρου, με βοηθούς συνεργάτες της τους καθηγητές κ.κ. Γεωρ. Κουτσιούκη, Μαρία Βεζύρη και Βασίλη Κόκκαλη. Την επιμέλεια της άψογης διεξαγωγής κ.λπ. είχε ο εκλεκτός διευθυντής του 13ου Γενικού Λυκείου -που ανέλαβε από φέτος- κ. Στέλιος Σώμος.

 Παραβρέθηκαν επίσης ο αντ/ρχος Παιδείας κ. Αναστ. Θεοδωράκος και ο δημοτ. σύμβουλος κ. Χαραλ. Δούναβης.

 Δ.Λ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ