• smart
  • smart
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ

Στα πλαίσια των Επετειακών Εκδηλώσεων «90 Χρόνια Περιστέρι»

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

1

 

Η «επίσημη πρώτη» των επετειακών εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια της εξελικτικής πορείας του Δήμου Περιστερίου, δόθηκε στις 8.4.2024 το βράδυ, στο ασφυκτικά γεμάτο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου, όπου τιμήθηκαν σε κλίμα επισημότητας και συγκίνησης, πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν ή συνέβαλαν στην σημερινή μορφή προόδου του Δήμου μας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση επωμίστηκε με επιτυχία, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΔΠ, δημοτικός σύμβουλος και γνωστός δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Γιακουμής.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ

Κατά την έναρξη ο κ. Γιακουμής στην προσφώνηση του, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Είμαστε πολλές γενιές Περιστεριώτες σήμερα εδώ. Η πόλη μας είναι οι άνθρωποι της. Έχουμε μια μεγάλη και σπουδαία πόλη διότι έχουμε σπουδαίους ανθρώπους.

2

Περίπου 100 χρόνια πριν, όταν άρχισε το Περιστέρι να παίρνει τη σύγχρονη μορφή του, έγινε η «πέτρα για να ξαποστάσουν» - όπως λέει και το τραγούδι- χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’50, στην μεγάλη εσωτερική μετανάστευση, η πόλη γιγαντώθηκε και φιλόξενα υποδέχθηκε οικογένειες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Άνθρωποι τίμιοι, εργατικοί και δημιουργικοί, έγιναν η ρίζα για να στεριώσει η πόλη, να ανθίσει και να απλωθεί όπως την ξέρουμε σήμερα.

Είναι υποχρέωσή μας να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που ξεχώρισαν και έδωσαν στο Περιστέρι το σημερινό του χαρακτήρα και μορφή.

Είμαστε τυχεροί που κάποιοι είναι εδώ κοντά μας και για κάποιους η τιμητική διάκριση θα δοθεί σε συγγενείς, παιδιά και εγγόνια!

Είμαστε πολλές γενιές Περιστεριώτες σήμερα εδώ, το Περιστέρι μας έρχεται από μακριά και έχει φτάσει πολύ ψηλά, για να συνεχίσει όμως να ταξιδεύει, πρέπει να

θυμάται την προέλευση και τη διαδρομή του»!

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στη συνέχεια χαιρέτησε ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, που είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το 2024 είναι γενέθλια χρονιά για την πόλη μας. Τον Ιανουάριο του 1934 ο προσφυγικός Συνοικισμός Ευαγγελίστριας έγινε Δήμος Περιστερίου. Ευχαριστούμε όλους εσάς που βάλατε το δικό σας λιθαράκι για να έχει το Περιστέρι τη σημερινή σύγχρονη μορφή του,

Βρίσκομαι σε μια συγκέντρωση που μυρίζει Περιστέρι!

Και αυτή είναι η πρώτη συγκέντρωση. Θα επακολουθήσουν και άλλες τρεις για να τιμήσουμε τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην πορεία προόδου του Δήμου μας, στις 22 Μαΐου, στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 19 Νοεμβρίου 2024.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους στέκομαι μπροστά τους με αίσθημα ευθύνης, ταπεινοφροσύνης και υποχρέωσης.5

Στο Περιστέρι δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Είμαστε όλοι ίδιοι, αγαπάμε την πόλη μας και στεκόμαστε με σεβασμό στο παρελθόν της.

Είχα την ύψιστη τιμή να διαδεχθώ πολύ καλούς δημάρχους, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Φωλόπουλος και ο κ. Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια την πόλη και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Σήμερα θα τιμήσουμε την ιστορία της πόλης, η οποία έχει μπει σε άλλη τροχιά. Σε 2.5 χρόνια θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Μέγαρο Μουσικής στην «Ξυλοτεχνία» με δύο θέατρα, θέατρο μουσικής δωματίου, υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. Ετοιμάζουμε δύο σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο ένας στα Εκατόδενδρα.

Αλλάζουμε όλο το φωτισμό της πόλης τοποθετώντας λαμπτήρες λεντ προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ. Ανακατασκευάζονται εκατοντάδες μέτρα πεζοδρόμια από την πλατεία Μπουρναζίου μέχρι την Χρυσούπολη, με κονδύλια από το Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και θα τελειώσουν σε 1,5 χρόνο. Και έχουμε προγραμματίσει πολλά άλλα έργα.

Επαναλαμβάνω δεν μας χωρίζει τίποτα. Όπως μας ξέρετε έτσι θα συνεχίσουμε. Όλοι μαζί για το Περιστέρι»!

6

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Ακολούθησε η διαδικασία της απονομής των τιμητικών διακρίσεων στους κ.κ.

Κορόγιαννη Πολυξένη,

Αλεξοπούλου Σοφία,

Ζορπίδη Ισαάκ,

Εγγλέζο Στράτο,

Καρκούλια Νικολίτσα,

Λυμπερόπουλο Δημήτρη,

Γκίζη Νικόλαο και,

Στους αείμνηστους (που τις παρέλαβαν συγγενείς τους):

Γκίζη Ηλία,

Αγιαννίδη Σεραφείμ,

Αγιαννίδη Χρυσόστομο,

Γάριο Γεώργιο,

Γεωργούλη Κων/νο,

Καραχάλιο Στυλιανό,

Κοσμίδη Κυριάκο,

Μενεξιάδη Αλέξανδρο,

Ξηρίδη Σεραφείμ,

Τζιβίσκο Βασίλειο και

Τικόπουλο Απόστολο.

Τις απονομές έκαναν: Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο περιφερειάρχης του Δυτικού Τομέα της Π.Ε. κ. Βασ. Λώλος, οι αντ/ρχοι κ.κ. Αλέξης Σταυρούλιας, Γιώργος Μπεκιάρης, Τάσος Θεοδωράκος, Γιώργος Τσίνας, Παναγ. Αδαμάκης, Κώστας Ποθητός, Μαρία Αεράκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Θωμάς Αναγνωστόπουλος και Θαν. Καποτάς και ο τ. δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος.

Κατά την έναρξη της τιμητικής εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο – αφιέρωμα στην 90χρονη εξέλιξη του Δήμου Περιστερίου και στους τιμώμενους Περιστεριώτες και με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την ερμηνεύτρια Μαριάννα Ζάχου.

 

Ν.Λ.

 

(ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024)

  • LAKIWTIS
  • CAMP
  • GAVRAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ