• smart
  • smart
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ

Στα πλαίσια του Προγράμματος Εrasmus+

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 13ου Γ.Ε.Λ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Β. ΙΤΑΛΙΑ

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η κινητικότητα 14 μαθητών και 2 συνοδών καθηγητών, του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου στην πόλη Morbegno της βόρειας Ιταλίας κατά την περίοδο 5 - 12,4.2024.

Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στόχος του εν λόγω Προγράμματος συνολικά, είναι η συνειδητοποίηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο λαών μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και ψηφιακά μέσα.

Ειδικότερα εστιάσθηκε ο καθοριστικός ρόλος, που έπαιξε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στην εμφάνιση και εξέλιξη της περιόδου της Αναγέννησης.

Φορέας υποδοχής για το σχέδιο κινητικότητας του σχολείου, το οποίο είχε διάρκεια 7 ημέρες, ήταν το Liceo Scientifico “P.Nervi – G.Ferrari” LICEO "P. Nervi - G. Ferrari" - Morbegno (SO) (nerviferrari.edu.it), το οποίο βάσει εθνικών αξιολογήσεων αποτελεί ένα από τα κορυφαία λύκεια της Ιταλίας.

1

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Morbegno, οι μαθητές του Λυκείου Περιστερίου παρακολούθησαν μαθήματα στο φορέα υποδοχής εντοπίζοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών.

Επίσης συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην Ιταλική κουλτούρα, θέτοντας τις βάσεις για μακροχρόνιες φιλίες με τους συνομηλίκους τους

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μαθησιακό πρόγραμμα που καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των δύο εταίρων, επισκέφτηκαν τις πόλεις Varenna και Bellagio στη λίμνη Κόμο, που αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Εκεί θαύμασαν θησαυρούς της Αναγεννησιακής τέχνης και αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων η Villa Melzi. Στην πόλη Tirano, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Ελβετία, ξεναγήθηκαν από τους Ιταλούς συμμαθητές τους στον ιστορικό Καθεδρικό ναό Madonna di Tirano, Αναγεννησιακού επίσης ρυθμού.

Ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές μας, μεταξύ των δραστηριοτήτων στο φορέα υποδοχής, αποτέλεσε η κατασκευή, σε συνεργασία με τους Ιταλούς συμμαθητές τους, του αλεξίπτωτου του Leonardo Da Vinci, ακολουθώντας τις αρχές STEM.

Η όλη δράση απέκτησε πολλαπλασιαστική αξία όταν τα δύο γκρουπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Επιστήμης και Τεχνολογίας “Leonardo Da Vinci”στο Μιλάνο, είδαν την αντίστοιχη κατασκευή όπως παρουσιάζεται στα εκθέματα του μουσείου και στα χειρόγραφα του σπουδαίου καλλιτέχνη – εφευρέτη.

Την ίδια ημέρα τα παιδιά επισκεφθήκαν στο Μιλάνο και την πινακοθήκη “Pinacoteca Di Brera”, όπου θαυμάσαν τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, όπως του Caravaggio και του Raphael.

2

Την μοναδική εμπειρία της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, ήρθε να συμπληρώσει η επίσκεψη των μαθητών στη Βασιλική “San Lorenzo di Maggiore” όπου η Αναγεννησιακή τέχνη συνυπάρχει αρμονικά με βυζαντινές αγιογραφίες και σύμβολα της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης.

Στα θετικά της κινητικότητας εντάσσεται και το γεγονός πως οι Περιστεριώτες μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των Ιταλών βιώνοντας την απόλυτη εμπειρία της καθημερινότητάς τους και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, μέσω της εξοικείωσής τους με τα ήθη και τα έθιμα, την κουζίνα και τις παραδόσεις τους.

Αναμφίβολα ήταν μια μοναδική, διεθνής, μαθησιακή εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες που πληρούσε στο έπακρο τους στόχους και τις προδιαγραφές του προγράμματος Erasmus+.

Τα παιδιά διεύρυναν τους ορίζοντές τους, βιώσαν συναισθήματα αποδοχής και ενσυναίσθησης και καλλιέργησαν πολύτιμες δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή στο μέλλον.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όσους μας βοήθησαν να υλοποιήσουμε αυτό το όνειρο. Θα θέλαμε να ευχηθούμε αυτό το ταξίδι να είναι η απαρχή μιας πορείας διεθνοποίησης του σχολείου μας σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις και πολυπολιτισμικές εμπειρίες.

Οι εκπαιδευτικοί

Παντέλη Μαρία ΠΕ06 –

Κατρακάζας Χαράλαμπος ΠΕ03

 

(ΜΑΪΟΣ 2024)

  • LAKIWTIS
  • CAMP
  • GAVRAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ