ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ», ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ κ. Φ. ΜΑΡΚΑΤΗ

Επιστημονική ενημέρωση των μελών του για το σακχαρώδη διαβήτη και τη διαβητική αγγειοπάθεια οργάνωσε ο Σύλλογος «Η Γενιά της Παράγκας», στις 19.3.2012 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, με ομιλητή τον αγγειοχειρουργό κ. Φώτη Μαρκάτη- διδάκτορα του Πανεπ. Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη της αγγειοχειρουργικής κλινικής του Παν. Γεν. Νοσοκομείου «Αττικόν».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωρ. Κοσμίδης στην ομιλία του, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την εκδήλωση αυτή, η οποία, όπως είπε, αγγίζει ευαίσθητες πτυχές σε όλους τους αποφοίτους του αλησμόνητου σχολείου, της θρυλικής «Παράγκας», προκαλώντας συγκίνηση, νοσταλγία και κατ' επέκταση αγάπη και αισιοδοξία για τη λειτουργία και διατήρηση του Συλλόγου.

Συνεχάρη τον κ. Φώτη Μαρκάτη για το πλούσιο βιογραφικό του και πρόσθεσε: «Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς για το πώς θα μπορούσε να διαρκέσει διαχρονικά η πορεία της ιστορίας του Συλλόγου μας. Νομίζω ότι σήμερα, στο θέμα αυτό, άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας ο Φώτης Μαρκάτης. Σε περίπτωση που ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλα παιδιά μελών του Συλλόγου, θα γίνει πραγματικότητα ο ευσεβής πόθος που τρέφουμε όλοι μας να μη χαθεί η ιστορία του «Ξύλινου Γυμνασίου» και του Συλλόγου μας».

Στη συνέχεια, με την παράλληλη προβολή οπτικού υλικού, ο ομιλητής ενημέρωσε αναλυτικά το κοινό για τη νόσο αυτή και τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό. Και συγκεκριμένα:

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τι προκαλεί; Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολυσυστηματικό νόσημα, εκδηλώνεται δηλαδή. σε πολλά όργανα του σώματος και εμφανίζεται όταν δεν γίνεται σωστός μεταβολισμός της γλυκόζης από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται άμεσα τα αγγεία και τα νεύρα. Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη μορφή αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία συχνά χρήζει χειρουργικής επέμβασης. Προσβάλλει αρτηρίες όπως τις καρωτίδες που αιματώνουν τον εγκέφαλο, την αορτή που αιματώνει όλα τα όργανα της κοιλιάς και τα κάτω άκρα, τις περιφερικές αρτηρίες των άνω και κάτω άκρων, τα αγγεία των νεφρών (προκαλείται νεφροπάθεια, που είναι ένα στάδιο πριν την αιμοκάθαρση), τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς στα μάτια και τις δακτυλικές αρτηρίες κυρίως των κάτω άκρων (δημιουργείται έλκος των ποδιών μέχρι και γάγγραινα).

Επίσης, επηρεάζεται άμεσα η καρδιά και έχουμε φαινόμενα καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, που οδηγούν σε στηθάγχη και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου έδειξαν πως το 2007: 246 εκατ. ανθρώπων ηλικίας 20 – 79 ετών διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως. Το 25% εξ' αυτών μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα στα πόδια. Αναμένεται το 2025, ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 333 εκατομμύρια. Το 50% των αιτιών εισαγωγής σε νοσοκομεία των διαβητικών ασθενών είναι τα προβλήματα στα πόδια και το 15% των ασθενών αυτών μπορεί να καταλήξει σε ακρωτηριασμό.

Η νευροπάθεια στα πόδια μπορεί να είναι κινητική ή αισθητική, επηρεάζει δηλαδή τις αισθητικές νευρικές ίνες, επομένως ο ασθενής χάνει την αίσθηση, δεν νιώθει πόνο και δεν αναγνωρίζει ενδεχόμενο τραύμα, εκδορά ή έγκαυμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσμορφίες στο πέλμα.

Εκδηλώσεις του σακχαρώδους διαβήτη από τις αρτηρίες: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλούν μειωμένη κυκλοφορία αίματος στα πόδια και αυτό συνεπάγεται λοιμώξεις και φλεγμονές, επειδή το οξυγόνο δεν οδηγείται φυσιολογικά στα πόδια και έτσι νεκρώνονται οι ιστοί και προκαλείται ισχαιμία. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο στους διαβητικούς και οι λοιμώξεις είναι συχνό φαινόμενο. Τα μικρόβια εισχωρούν εύκολα από τις πληγές και η αυξημένη γλυκόζη στον οργανισμό ουσιαστικά τα συντηρεί. Η λοίμωξη μπορεί να είναι τοπική, π. χ. σε ένα δάχτυλο, ή γενικευμένη, δηλ. να καλύπτει όλο το πέλμα. Σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με τη δημιουργία τραυματισμών στο πέλμα, το πόδι γίνεται κυρτό και αυτό ονομάζεται «άρθρωση του Charcot».

Συμπτώματα διαβητικής αγγειοπάθειας των ποδιών: Λόγω ισχαιμίας, τα πόδια είναι ωχρά και ψυχρά, παρατηρείται πόνος στο βάδισμα, λοίμωξη πέλματος που ενίοτε συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ερυθρότητα και έλκη πέλματος και τέλος γάγγραινα δαχτύλων ή πέλματος.

Οποιοδήποτε, λοιπόν, σύμπτωμα παρατηρηθεί από το διαβητικό ασθενή, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί γιατρός αγγειοχειρουργικής ειδικότητας, ο οποίος θα τον υποβάλλει σε κάποιες εξετάσεις. Θα χρειαστεί ακτινογραφία για να δει αν έχουν επηρεαστεί τα οστά και εν συνεχεία πιο εξειδικευμένη εξέταση, όπως triplex αρτηριών και φλεβών ή αγγειογραφία.

Αντιμετώπιση: Σε απλά προβλήματα, όπως μια ήπια φλεγμονή στο πόδι, συστήνεται αντιβίωση και επίθεμα επούλωσης. Σε βαρύτερες καταστάσεις με έλκη, αποστήματα ή νεκρώσεις, απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβίωση, χειρουργικό καθαρισμό, αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις για επαναιμάτωση του ποδιού κ.λπ..

Η καλύτερη θεραπεία, όμως, είναι η πρόληψη. Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο τακτικός και λεπτομερής έλεγχος της τιμής του σακχάρου από τον ασθενή με το ειδικό μηχάνημα. Επιπλέον, συνιστάται σωστή φαρμακευτική αγωγή, έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας ανά τρίμηνο ή εξάμηνο με μέτρηση ουρίας, κρεατινίνης, έλεγχος των καρωτίδων με triplex και διακοπή καπνίσματος. Ο ασθενής πρέπει καθημερινά να περιποιείται και να ψηλαφίζει τα πόδια του, να τα πλένει καλά και να τα στεγνώνει καλά, να τα ενυδατώνει με κρέμες, να αποφεύγει ακραίες θερμοκρασίες, να φορά μαλακά και άνετα παπούτσια με μεγάλους πάτους, και να μην περπατάει με τα πόδια γυμνά προς αποφυγήν τραυματισμών.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ

Μετά την ομιλία, ο κ. Κοσμίδης απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Φ. Μαρκάτη και ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στη «Γενιά της Παράγκας» και στον ομιλητή, λέγοντας πως τέτοια παιδιά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές και πως πάντα ο Δήμος θα στηρίζει ανάλογες προσπάθειες του Συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η αντ/ρχος κα Μ. Τσιώτα, η δημοτ. σύμβουλος κα Ξ. Κορόγιαννη, ο πρόεδρος της Μικρασιατικής Ένωσης Περιστερίου και ο ιδρυτής της κ.κ. Β. Τζιβίσκος και Δ. Τικόπουλος αντίστοιχα, ο απόστρατος Ναυτικού κ. Μακρής, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας του Δήμου μας, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του ομιλητή, γνωστός ιατρός ακτινολόγος κ. Αλέξ. Μαρκάτης κ.ά.

Λίνα Μπένου-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

 • ΠΑΠΑΔΕΑ
 • ΠΑΠΑΔΕΑ
 • DIAFIMISI
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • PYRODIAMANT
 • FARI
 • AGENCY
 • AKOUSTIKA
 • ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
 • HONDOS CENTER
 • STAUROULIAS
 • STAUROULIAS